Dags för regulatorservice?

Niklas Johansson

De mörkaste vintermånaderna blir det kanske inte riktigt så mycket dykning som under de ljusare delarna av året, så passa på att underhålla och serva din utrustning nu!

Från och med förra veckan är Göran Blomqvist servicetekniker även för Poseidon, vilket ju betyder mycket underlättad logistik för dem av oss som dyker med det.

Kontakta Göran för närmare detaljer. Priser hittar du under länken Uthyrning & service.

Uppdyk för höstens nybörjare

Niklas Johansson

Den gångna helgen var större delen av höstens enstjärniga kurs i Narvik för att genomföra sitt uppdyk. Vi säger grattis till Patricia, Miguel, Magnus, Alexander, Laila, Henrik, Jon och Carina!

Nybörjarkurs i sportdykning hösten 2013 börjar inom kort

Niklas Johansson

Information samt prova-på-dyk: tors 5:e september, kl. 18.30.
Samling i klubblokalen i badhusets källare. Ta med badkläder.

Se även info om våra utbildningar.

Är du intresserad men ej har möjlighet att komma till introduktionstillfället, kontakta utbildningsansvarig, Susanne Larsson.

Nitroxkurs 21-22/9

Sussi Larsson

Vi har tidigare annonserat om Nitroxkurs till hösten. Tyvärr fick vår instruktör, Peter Kempi, förhinder den föreslagna helgen, men nu har vi spikat ett nytt datum: 21-22/9. Anmälan på klubben eller till mig. Kurspris 1500 kronor. Max 12 deltagare så först till kvarn!

Förkunskapskrav

  • Dykeleven skall ha fyllt 15 år innan utbildningen påbörjas.
  • Dykelev under 18 år skall ha målsmans medgivande.
  • Dykeleven skall ha genomgått CMAS/SSDF:s tvåstjärniga dykkurs eller motsvarande samt ha minst 20 loggboksförda dyk, alternativt gå nitroxdykarkursen i samband med CMAS/SSDF tvåstjärnig dykkurs.

Märk dina flaskor med namn

Niklas Johansson

Vi vill uppmana dem av er som har flaskor stående i kompressorrummet att märka dessa med namn, alternativt ta hem dem. Kompressorrummet är ju tyvärr inte hur stort som helst och vi är tvungna att prioritera utrymme för (i alla fall någorlunda ;-) aktiva dykare.

Behöver dina flaskor provtryckas?

Göran Blomqvist

Vi tänkte göra gemensam sak och samla ihop klubbens och medlemmars flaskor som är i behov av provtryckning. Provtryckning av flaskor ska ske vart 5:e år, om någon är osäker på märkningen så ta med flaskan till klubben så kan jag vara behjälplig.

Kostnad för enkelflaska är 690 kr och dubbelflaskor 1080 kr, alla priser inkl moms. Mindre kostnad för transport kan tillkomma då vi alla delar på den.

Flaskorna ska vara tömda på luft och dekaler, flasknät, fötter och dylikt ska vara borttagna annars riskerar man extra arbetskostnad för borttagning av dessa.

Kom med flaskorna till klubben senast söndag 3 februari och kontakta Göran.

Nu startar äntligen nybörjarkurs i sportdykning

Niklas Johansson

Information samt prova-på-dyk: tors 31:e januari, kl. 18.30.
Samling i klubblokalen i badhusets källare. Ta med badkläder.

Se även info om våra utbildningar.

Passa på att serva dina Apeks-regulatorer

Niklas Johansson

Ni har väl inte glömt att Göran numera är servicetekniker för Apeks? Ni som har regulatorer i behov av service, passa på nu under mörkaste vintern när det är relativt lugnt på dykfronten istället för att vänta ända inpå vårlägret!

Kontakta Göran för närmare detaljer. Pris hittar du under länken Uthyrning & service.

Ny klubbjacka

Sandra Minde

Styrelsen har beslutat att ta fram nya klubbjackor för er medlemmar som inte har någon. För att vi ska veta hur många vi ska beställa gör du enklast i att maila Sandra Minde. Ange din storlek och om du vill ha ditt namn broderat på bröstet. Vi återkommer med pris och leveransdatum!

Hittills har vi mottagit två intresseanmälningar.

Uppstart UV-fotokurs

Niklas Johansson
Sjöborrar på sten
Foto: Niklas Johansson

Hur fungerar E-TTL-blixtmätning under vatten? Vilket motivprogram ska man använda för att bäst fotografera en eremitkräfta? Varför blir mina bilder suddiga? Behöver hyperfokalavståndsberäkningar UV-anpassas? Vad gör alla knappar på min kamera? CMOS- eller CCD-sensor?

Eller har du helt andra frågor?

Kom då och ställ dem söndagen den 2:e september, kl 19.00, då vi drar igång höstens fotokurs i klubblokalen.

Alla funderingar inom utrustning, teknik, komposition, ljus och bildskapande är välkomna och vi hoppas kunna anpassa kursen efter de behov som finns.

Har du inte möjlighet att komma på upptaktsträffen så mejla istället gärna dina frågor och funderingar till niklas@codecraft.se

KSDK har ny servicetekniker för Apeks

Sandra Minde

Ni har väl inte missat det, att Göran Sarri-Blomqvist är utbildad servicetekniker för Apeks. Det betyder att ni som har Apeksreggar slipper skicka dem söderut, nu kan KSDK erbjuda service på Apeks. Bra va!?

Ps. Och ni ANDRA som inte har Apeks...dags att konvertera! ;-)

Städdag och dykpub

Sandra M

Den 5 juni är det dags för årets städdag. Denna gång på TGA-området vid Tuolluvaaragruvan. Kom och hjälp till, stöd föreningen för den slant som vi får för arbetet! Plastsäckar och dryck finns på plats. Ta på oömma kläder och arbetshandskar!

Samling sker på KGS betongstation klockan 17.00. Efter arbetspasset blir det en välförtjänt dykpub på klubben!

Intresserad av KSDKs snygga klubbjacka?

Sandra M
KSDK-jackan Snygga modeller i KSDK-jackan.
Foto: Sandra Minde

Det är dags att beställa in nya klubbjackor! Därför vill vi kolla av intresset hos våra medlemmar. Maila Sandra om ni är intresserade! Ange önskad storlek. Finns både dam- och herrmodell. Återkommer med pris.

Prepareringskursen flyttad

Sandra M

Observera att prepareringskursen är framflyttad till tisdagen den 24 april, klockan 18.00. Välkommen då!

GLAD PÅSK!

Sandra M

Glad påsk önskar vi på Kiruna Sportdykarklubb!

Gör er redo för Roines prepareringskurs

Roine Norström

Boka in den 19 april kl 18.00 för Roines prepareringskurs. En helt kostnadsfri kurs som hålls på klubblokalen.

Ta steget från nivån "tryckutjämna öronen" till historiska, biologiska och arkeologiska toppar!

Välkommen!

Oxygenterapikurs tisdagen den 10 april

Sandra M

Ni har säkert sett den gula oxyboxen och kanske undrat vad det är för något? Eller så vet ni vad det är, men inte hur man använder den? Därför erbjuder vi nu en kostnadsfri kurs i hur du hjälper din dykkamrat om något skulle hända. Teori och praktik i hjärt- och lungräddning och användning av oxygenterapiutrustning.

Kursen hålls på klubblokalen nu på tisdag, den 10 april kl. 19.00. Välkommen!

Dykledarkurs startar!

Sandra M

På tisdag den 20 mars klockan 19.00 startar dykledarkurs.

Kursen skall ge dykeleven grundläggande kunskap om:

• Lagar och krav.

• Dykledning.

• Säkerhetsutrustning.

• Larmrutiner.

• Dykskador.

• Oxygenterapi.

• Tabeller.

• Ledarskap och stress.

• Sjömanskap och navigation.

• Dykmetoder för dykledaren.

För att examineras som dykledare skall man vara minst **dykare, minst 18 år, 30 dyktimmar fördelade på minst 40 dyk (minst hälften i nordiska vatten).

Även du som ännu inte riktigt uppfyller ovanstående krav får gärna delta på kursen (och examineras när förkunskapskraven är uppnådda).

Kostnad: 350 kronor (avgift för certifikat samt kostnader i samband med uppdyk tillkommer). Priset är subventionerat genom Idrottslyftet.

Anmälan till dykledarkurs sker till Sussie eller Micke snarast möjligt så att kursmaterial hinner beställas.

Kompressorkurs den 15 mars

Sandra M

Till kommande dykresor kan det vara bra att förstå hur den bullrande, tidsslukande men livsviktiga manicken som förser oss med luft fungerar. Göran håller därför en Kompressorkurs nu på torsdag den 15 mars med start klockan 1900. Han kommer att ha en praktisk och teoretisk genomgång av själva kompressorn men också genomgång av vad man ska tänka på exv vid uppställning innan fyllning. Han går även igenom olika typer av flaskor och kranar.

Kursen kostar ingenting!

Grattis Hans 50!

Sandra M
Hans 50 år. Jubilaren Hans 50 år!
Foto: Göran Sarri Blomqvist

Önskar vi på Kiruna Sportdykarklubb!

Utbildningar under våren

Sandra M

Tänk vad tiden går. Hösten gick i en hast och jul, nyår och trettondag är passerade. Nu har vi en härlig tid framför oss! Det är inte bara solen som återvänder. Det är en rad dykaktiviteter som är inbokade. Dykaktiviteter som klubben anordnar! Och förutom det så kommer också flera kurser att sättas ihop och hållas i vår klubblokal.

Mer information läggs upp inom kort här på hemsidan.

I mitten av februari startar vi en CMAS ***-stjärnig kurs, anmälan till Sussie

Konserveringskurs kommer att hållas av Roine på torsdagar, under klubbtiden- Håll utkik efter info inom kort!!! Välkomna!

Kompressorkurs kommer att hållas av våra materialare före vårlägret- meddelande om detta kommer! - Kom och lär dej luftfyllningens tricks och hemligheter!

Nytt dykår 2012 - Det här händer!

Sandra M

KSDK Årsmöte, tisdagen den 13 mars kl 18.30. Kom och rösta eller gör din stämma hörd. Kaffe och fika så klart! Välkomna!

23-25 mars gör vi en tur till Lavangen. Det blir ett "miniläger" från fredag till söndag. Dyk på bl a Focke Wulf Condor 200, Elise Schulte och Dronning Maud. Bor gör vi i Kiruna Jakt och Fiskes stuga i Solöy, Lavangen, billigt och bra! 21 sovplatser finns. 500 kr för hela helgen! Anmälan görs på klubben!

Vecka 20 från lördag 12 maj till söndag 20 maj befinner vi oss i Reine hela veckan. Det är VÅRLÄGER!

Kan ev ändras men just i år är antalet möjliga boenden begränsat på grund av den omfattande förstörelsen av vinterns stormar!

Preliminärt max antal dykare är 21 - först till kvarn alltså. 475 kr per dygn. Första delen av lägret 12/5-16/5 = 1900, andra delen från 16/5-20/5 =1900 kr. Hela lägret 3800 kr. Anmälan på klubben!

KOM OCH VAR MED OCH GÖR 2012 TILL ETT FANTASTISKT DYKÅR!

Den 12 november slår vi klackarna i taket: höstfest!

Sandra M

Lördagen den 12 november klockan 18.00 står portarna öppna för alla våra vänner och medlemmar. För då blir det fest med temat mörkerdyk!

Mat och dryck serveras till självkostnadspris.

För att veta hur många som vill äta middag, hör av er till Christina Lundgren senast torsdag den 10/11.

VÄLKOMNA!

Grattis!

Sandra M
Micke, ny trestjärnig instruktör. Micke, ny trestjärnig instruktör.
Foto: Sussie Larsson

Vi har två glada nyheter inom klubben. För det första har vi glädjen att berätta att Kiruna Sportdykarklubb numera har en utbildad trestjärnig CMAS-instruktör: Mikael Bergsten.

Göran och en av de andra kursdeltagarna, Erik från Luleå. Göran och en av de andra kursdeltagarna, Erik från Luleå.
Foto: Göran Sarri Blomqvist

För det andra är Göran Sarri Blomqvist nu utbildad Technical Diver 1 genom SwedTech diving med Michael Bergström.

Stort grattis till er båda! Bra jobbat pojkar!

Sugen att gå kurs i höst?

Sandra Minde

De allra flesta av våra medlemmar borde ha fått ett mail av Sussie ang kursutbud och kursanmälan. Till hösten erbjuds två- och trestjärnig kurs, dykledare samt enstjärnig instruktör. Samtliga kurser under CMAS/SSDF.

Intresserad? Hör av er till Sussie Larsson om kurserna, förkrav etc.

Som vi har längtat! Snart är det dags för HÖSTLÄGER!

Sandra Minde

I år åker vi som bekant till Harstad på höstläger och dyker bl a på Belgica, Dronning Maud och Black Watch.

Så glöm inte att boka in onsdagen den 5:e till söndagen den 9:e oktober! Vi bor i fyrbäddsstugor på Harstad camping. Lägerkostnaden uppgår till 1600 kr. Utrustningshyra, transport, mat och luft tillkommer som vanligt.

ANMÄL till Hans Engberg senast 4 september!

Sommar sol och dykning!

Sandra Minde

Den 29 juni samlades ett gäng entusiastiska en-, två- och trestjärniga dykare i Stenbacken för att göra ett kvällsdyk. Micke hade med sig sin båt. Riktigt nice! Trots avsaknaden av djur- och växtliv och trots den dyiga botten var det 14 muntra dykare som bröt ytan efter ett ett ungefär 40 minuters dyk, i olika omgångar.

Tanken var att grilla korv efter dyket, men myggen besegrade och vi lämnade Stenbacken rätt raskt efter att båten var på plats på trailern...

Kiruna sportdykarklubb satsar på att anordna ytterligare klubbdyk i sommar, den 11 augusti. Kontakta Micke Bergsten om du vill följa med! Ett utskick görs till samtliga medlemmar närmare avfärdsdatum.

Nybörjare - detta är ett bra tillfälle att tillsammans med mer erfarna dykare öva avvägning, simteknik, etc. Följ med oss!

Badhuset nu stängt – även för KSDK

Hans Engberg

Kiruna Bostäder AB, KBAB, har från och med tisdagen 26/4 dragit ner värmen på badvattnet i samtliga bassänger, de kommer även att minimera användningen av kemikalier från och med 29/4.

Detta sammantaget innebär att KSDK inte längre har tillträde till bassängerna från och med 29/4.

Uppdatering ang. simhallen

Niklas Johansson

Trots den oväntade arbetsmiljörelaterade stängningen av badhuset som trädde i kraft lör 19/3, kommer vi att kunna nyttja bassängen, åtminstone tills den pågående nybörjarkursen är genomförd. Ytterligare info vidarebefordras allt eftersom.

Ingen ko på isen

Sandra M

Vi fortsätter med våra badtider som vanligt, gäller även söndagar! Stängningen på helger (se tidigare inlägg) är med hänsyn till badhusets personal.

Så vi ses i bassängen gott folk!

Frogkicks...

Badhuset håller helgstängt

Niklas Johansson

Kiruna kommun meddelar att simhallen håller helgstängt fr o m 12 mars, p g a uppdagade arbetsmiljöproblem. Detta påverkar naturligtvis vår bassängtid på söndagar och vi återkommer med information när vi diskuterat hur det ska hanteras.

Ny styrelse är vald

Sandra Minde

Igår hölls KSDKs årsmöte där bland annat ny styrelse valdes och verksamhetsberättelsen redogjordes. Nya ledamöter i styrelsen är Mikael Bergsten och Anders Sundström. Övriga i styrelsen är sittande Anders Nyström, Susanne Larsson, Hans Engberg, Göran Sarri-Blomqvist, Benjamin Krutrök, Roine Norström, Niklas Johansson och Sandra Minde. Mötet avslutades efter ungefär en timme, med kaffe och semla.

Vi vill också passa på att tacka Mathilda och Tomas för tiden i styrelsen och hoppas få se er båda tillbaka snart igen!

Hej alla dykare!

Hans Engberg

Ett nytt dykår har börjat och redan börjar det smidas planer! Den 18-19-20 mars åker ett gäng till Narvik för att blöta dräkterna. Hittills 11 st anmälda och boende bokat på Spor 1. Klubbåten kommer med på resan. Anmälan till Sandra Minde snarast om du inte redan har gjort det!

Uppdyk för vårens kurs kommer troligen att ske någon gång i april och då kan det ju finnas både behov av hjälpinstruktörer och möjligheter till egen dykning parallellt med uppdyken. Datum meddelas senare!

Årets vårläger går av stapeln 28/5-6/6 och kommer att vara uppdelat mellan Offersöy och Svolvaer. Eftersom knappt någon nu levande KSDK-dykare kommer ihåg hur det är att dyka i Offersöy vore det ju kul om någon gammal räv hade lust att damma av utrustningen igen! Enligt sägnerna lär det ha funnits marulkar i storleksklassen humangus (d v s ungefär i Ozzi’s storlek) där! Det lär även finnas en hundraårig Hurtigruttbåt som gömmer sig på botten någonstans! Som sagt tips mottages tacksamt! Och anmälningslistan till lägret sitter uppspikad på klubben. 15 nu anmälda – max 24 deltagare.

Väldigt få har betalat medlemsavgiften!

Seniormedlem 700 kr, kompressorkort 600 kr. Betala in på pg 65197-6 och kika på medlemskapssidan för mer info.

Välkomna till ett nytt dykår 2011!

Häng med på Facebook och Twitter

Niklas Johansson

För att bli bättre på att nå ut med info om vad som är på gång i klubben har vi startat en Facebooksida och ett Twitterkonto. Du kan enkelt följa med genom länkarna till respektive tjänst som finns i högerkanten. Vi ska också gå igenom vårt e-postregister för att bättre kunna använda det till att nå ut med relevant information.

Klipp från höstens dykkurs

Niklas Johansson

Ett par korta klipp från nybörjarkursen i sportdykning hösten 2010, med uppdyk i Narvik på bl a fraktskeppet Romanby.

Rymdgymnasiets klass RV2 på dyklektion och prova-på-dyk

Niklas Johansson
Genomgång inför provdyk Micke och Sussi har genomgång inför prova-på-dyket.
Foto: Niklas Johansson

Vid halvsextiden på torsdag kväll strömmade eleverna från klass RV2, Rymdgymnasiet i Kiruna, ner i Kiruna Sportdykarklubbs lokaler i simhallskällaren. Först på programmet var en och en halv timmes lektion i dykrelaterad kemi, fysik och fysiologi.

Mätning av blyvikts massa Hur bär man sig åt för att mäta en blyviks massa med hjälp av en PET-flaska?
Foto: Niklas Johansson

Lektionen fokuserade på de gaslagar och samband som både möjliggör dykning och samtidigt utsätter dykaren för risker, men en kort presentation av vår klubb, nybörjarkurs i dykning och de dykmöjligheter som vårt område erbjuder hanns också med.

Provdykare En förväntansfull grupp provdykare.
Foto: Niklas Johansson

Efter det teoretiska passet var det dags för förflyttning upp till bassäng för att göra ett par praktiska experiment och ett provdyk. Experimenten bestod i att, med en graderad PET-flaskas hjälp, både mäta massan av ett par blyvikter och bassängens djup, samt att jämföra skillnaden i kraftutveckling när man simmar med resp. utan fenor.

Simning med viktbälten Det var tungt att försöka dra upp de sammankopplade viktbältena, men med fenor blev man ungefär dubbelt så stark.
Foto: Niklas Johansson

Vi från Kiruna Sportdykarklubb tycker det var roligt att få träffa rymdeleverna och hoppas att vi får se en del av dem igen till våren, när nästa nybörjarkurs drar igång!

Badhuset ska renoveras – vad händer med KSDK:s verksamheter?

Sandra Minde

Under ett års tid kommer badhuset att renoveras. Det innebär att badhuset stängs från juni 2011 till och med augusti 2012. För KSDK:s räkning kommer det betyda att vi förmodligen inte kommer att kunna köra några kurser som kräver mycket bassängtid. Åtminstone inte med tidigare upplägg

Vi har kontakt med förvaltaren och har så smått börjat planera för hur vi ska "hålla igång" under renoveringstiden. Förslag på lösningar kan skickas till styrelsen.

Mer information kommer att läggas ut här så snart vi vet något mer konkret om vad som händer.

Händelserik dykpub

Mathilda Lennermo Selin

Lördagen den 13:e november var det pubkväll i klubblokalen. En mycket lyckad kväll med mycket folk. Kvällens stora höjdpunkt var lottdragningen till kvällens lotteri. Många otroligt fina priser delades ut, bl a en grillstekpanna, ett VHS-paket, en "Dream Date" och två mässingskrokar.

Annat som hände under kvällen var glöggdrickning, en ångvissla på fall och ett nytt kärlekspar uppdagades.

Två nya enstjärniga dykare

Sandra Minde
Anna dyker på Romanby Anna är redo för dyk på fraktfartyget Romanby.
Foto: Niklas Johansson

Allhelgonahelgen var det uppdyksdags för höstens enstjärniga kurs. I vanlig ordning åkte vi till Narvik där två mycket duktiga elever fick visa upp vad de lärt sig. Eleverna var så duktiga att de, förutom sina övningar i Grindjord, också fick dyka på vraken Neuenfels och Romanby.

Grattis till Anna och Kjell!

I Svolvær skiner solen när KSDK kommer

Sandra Minde
Dykare i båten Staffan, Göran, Sussi, Sara och Sandra väntar på att få dyka på Hamburg i Svolvær hamn.
Foto: Niklas Johansson

Nu är det snart två månader sedan sedan vi hade vårt årliga höstläger. I år åkte vi till Svolvær där vi bodde på Svolvær Sjøhuscamp.

När några av oss anlände på onsdag efter ett uppfriskande dyk på vraket Karmøy i Lødingen, rådde en rätt dyster stämning: Mickes båtmotor hade havererat. Ingen av oss andra var väl desto mer förvånade när Micke bestämde sig för att åka in till stan (d v s till Kiruna, 40 mil) för att hämta en ny motor. Nästa dag på eftermiddagen var han tillbaka, med en ny motor på båten. Det kan bara vara en Micke Bergsten till en sån insats!

Marulk på Karmøy En intet ont anande marulk.
Foto: Niklas Johansson

I fyra dagar fick vi härlig dykning i strålande solskensväder. Mellan dyken på bryggan i bara tischa. I oktober. Det ni. :-)

Med oss var tre av våra färskaste enstjärniga dykare: Palo, Annika och Joel. Det gick riktigt bra för allihop. En banjo skulle kanske Palo ha för att han missade ett av vraken vi dök på...

Förutom solskensväder bjöd Svolvær på grönsaksdyk, marulksfångst och vrakdyk på Skeppskyrkogården och Hamburg.

Tack alla som var med och gjorde höstlägret 2010 till en kanonhelg!

KSDK får bidrag för skolsamverkanprojekt

Niklas Johansson

Norrbottens Idrottsförbund har beviljat Kiruna Sportdykarklubb ett bidrag på 10 000 kr för att genomföra ett projekt tillsammans med skolorna i Kiruna.

Projektet riktar sig i steg ett mot Naturklasser på gymnasiet. Klassen bjuds in till en lektion där vi pratar om dykrelaterad fysik och kemi, därefter gör vi ett prova-på-dyk i bassäng, under vilket vi också gör en del praktiska experiment.

Först ut är en klass från Rymdgymnasiet, och under nästa termin hoppas vi kunna gå till steg två och bjuda in även klasser från andra program.

Ramla in på en kopp kaffe, snacka dykning, simma och basta!

Klubbtider från ca 19.00, torsdagar och söndagar, bassängtid: 19.30-20.30

Kalender iCal

Prenumerera på kalendern: iCal

Gilla oss på Facebook

Följ oss på

Follow kirunasdk on Twitter